Sefardisch Joods – Noord-Afrikaans etniciteit - toplanden
Sefardisch Joods – Noord-Afrikaans etniciteit komt veel voor in de volgende landen, volgens de data van MyHeritage DNA gebruikers.
Selecteer andere etniciteit
De percentages vertegenwoordigen het deel van MyHeritage DNA gebruikers met Sefardisch Joods – Noord-Afrikaans etniciteit in dat land.
Geef alle landen weer
Sefardisch Joods – Noord-Afrikaans etniciteit
De Noord-Afrikaanse Sefardische Joden zijn onderdeel van de uitgebreide Joodse “Mizrahi” gemeenschap, en omvatten degenen die algemeen bekend staan als “Maghrebi Joden”, waarmee ze hun “westerse” oorsprong van hun erfgoed erkennen, van Marokko, Algerije, Libië en Tunesië. De Joden hebben eerst hun weg gezocht naar Noord-Afrika ofwel als handelaren voor het oude Israëlitische Koninkrijk, of tijdens de omwenteling die volgde op de vernietiging van de tempel van Koning Solomon, die verwoest werd door de Babyloniërs in 586 v.C. Zij vestigden zich tussen de Berbers en hun afstammelingen zijn de huidige “Marokkaanse Joden”. Joden hebben zich sinds de late Romeinse periode in Algerije gevestigd en de latere instroom van immigranten volgde op de Visigotische vervolging in Europa. Joden uit zowel Libië als Tunesië arriveerden honderden jaren eerder dan de Algerijnen, in de 3e eeuw v.C., onder Griekse heerschappij. Meer dan duizend jaar later nadat de Joden voor het eerst aankwamen in Noord-Afrika, veroorzaakte de Spaanse Inquisitie (en verdrijving van de Joden) in 1493 n.C. een tweede massamigratie vanuit het Iberische schiereiland naar Noord-Afrika. Met de stichting van de staat Israël in 1948, is het grootste deel van de Noord-Afrikaanse Joden tussen 1948 en de jaren 70, in een serie kleine en grote uittochten vanuit de Arabische landen, naar Israël gegaan. Een aanzienlijk deel van de Noord-Afrikaanse Joden is verhuisd naar Frankrijk en, op een gemeenschap van een paar duizend mensen in Marokko na, zijn zeer weinig Joden in Noord-Afrika gebleven.