Mizrachi Joods – Iraans/Irakees etniciteit - toplanden
Mizrachi Joods – Iraans/Irakees etniciteit komt veel voor in de volgende landen, volgens de data van MyHeritage DNA gebruikers.
Selecteer andere etniciteit
De percentages vertegenwoordigen het deel van MyHeritage DNA gebruikers met Mizrachi Joods – Iraans/Irakees etniciteit in dat land.
Geef alle landen weer
Mizrachi Joods – Iraans/Irakees etniciteit
Joden hebben meer dan 2700 jaar geleefd binnen het historisch Perzische Rijk, verbannen door zowel de Babyloniërs als de Assyriërs naar, wat zij noemden, &quot;het einde van de aarde&quot;: het huidige Iran en Irak. Ongeveer 1700 jaar geleden speelde de afstammelingen van deze bannelingen een sleutelrol bij de totstandkoming van de Babylonische talmud, leidend tot een Joodse gemeenschap die tot in de Middeleuwen gezond was. Toen begon, afhankelijk van de regerende macht, het Joodse welbevinden te fluctueren. In de vroege vijftiger jaren van de vorige eeuw zette meer dan driekwart van de Iraaks Joodse gemeenschap koers naar Israël, om zo te ontsnappen aan anti-Joodse wetgeving. Duizenden Iraanse, of Perzische, Joden migreerden eveneens naar Israël, toen de staat in 1948 werd gesticht. In de vooravond van de Islamitsche Revolutie in Iran van 1978, leefden daar nog 80-100 duizend Joden. Sinds die tijd is de meerderheid daarvan geëmigreerd naar de VS, Israël, Canada en elders, maar er wonen nog steeds zo'n 20 duizend Joden in Iran.<br>Mizrahi (Joods voor &quot;Oosterse&quot;) Joden zijn ook te vinden in Afghanistan, India, Uzbekistan en andere regio's. Sommige stromingen nemen de Mizrahim op in de breedste definitie van Sphardim, maar er is geen band met de Iberische oorsprong, ook al bestaan er gelijkenissen in liturgie, voedsel en andere culturele aspecten.