Meso-Amerikaans en Andes - toplanden
de etniciteit Meso-Amerikaans en Andes komt veel voor in de volgende landen, volgens de data van MyHeritage DNA gebruikers.
Selecteer andere etniciteit
De percentages vertegenwoordigen het deel van MyHeritage DNA gebruikers met etniciteit Meso-Amerikaans en Andes in dat land.
89.2%
88.3%
88.2%
Geef alle landen weer
etniciteit Meso-Amerikaans en Andes
De bevolking van Meso en Zuid-Amerika omvat een aantal inheemse groepen met voor-Colombiaanse wortels. Deze omvatten de Maya volkeren van Meso, en Quechua, Chibcha, en Aymara volkeren van Zuid-Amerika. Quechua was de officiële taal van het Inca imperium, het grootste imperium in het voor-Colombiaanse Zuid-Amerika, dat zich door grote delen van westelijk Zuid-Amerika uitbreide met het hoofdkantoor in Cusco, in het hedendaagse moderne Peru. De Inca bouwde uitgebreide wegennetwerken in het hele rijk, vond op grote hoogte landbouw methoden gespecialiseerd voor de uitdagende Andes regio uit en ontwikkelde sterk gereguleerde sociale structuren gerespecteerd door miljoenen onderwerpen. Oude Midden-Amerikaanse beschavingen, zoals de Maya's en Azteken, produceerde vele belangrijke innovaties, zoals unieke schrijfsystemen, piramidebouw, complexe wiskundige en astronomische observaties, oude vormen van medische chirurgie en nauwkeurige kalendersystemen.