Welkom

In memoriam Thijs Edelenbos

 

We verkochten dweilstokken, pannen en micro-vezeldoeken’

 

Met deze aanhef begon het interview van Thijs Edelenbos in de Liwwarder uit 2014. Thijs begon in de jaren tachtig als standwerker en was de sfeermaker op de markt. De ene keer met potten en pannen met anti-aanbaklaag en de andere keer met wonderdoeken of kleerhangers. ‘We trokken het hele land door. Op maandagmorgen stonden we op de markt in Texel. Als standwerker moest je stipt om half negen verschijnen voor de loting. Dat was spannend. Soms vochten we met dertig man om vijf plaatsen. We hadden allebei (Sjoerdje en Thijs) een standwerkerskaart, dus twee keer kans. Maar wel om half negen verschijnen en echt niet om twee minuten over half negen, want dan kon je naar huis en had je geen handel.’

Mijn oom Thijs Edelenbos werd op 5 juni 1939 geboren aan het Vliet in Leeuwarden als tweede kind en enige zoon van Roelof Jan Edelenbos en Sjoerdtje Faber. ‘Mijn ouders woonden op het terrein van ijzerhandelaar Hoeben. Kort daarna verhuisden we naar het Bataviaplein. Dat waren nieuwe woningen waar ze voor het eerst een watercloset hadden geïnstalleerd. De tonnetjes waren hiermee verleden tijd. Dat was een sensatie. Zondags hadden we de hele familie over de vloer die ons closet kwamen bewonderen. Mijn vader legde al snel een baksteen in het reservoir, al dat bezoek kostte hem te veel water.’

Van de kleuterschool aan het Vliet ging hij naar de Menno van Coehoornschool, destijds School Nummer Zes genaamd. ‘Daar kreeg ik les van meester Verbeke, de vader van de musici Joop en Harry. Daarna ging ik naar de Wissesdwinger-ulo bij de Prinsentuin en de avondhandelsschool, waar ik mijn middenstandsdiploma haalde.’ Dat diploma was noodzakelijk om een winkel te starten of handel te drijven. Vader Roelof Jan was koopman en dat beroep sprak zijn zoon ook erg aan. ‘Hij ging op zijn Victoria-bromfiets met textiel langs de dorpen. Een koffer met handel had hij mee. In de zomer zaten we weken op Ameland. Die Amelanders kwamen nauwelijks van hun eiland af, dus die zagen ons maar al te graag komen. Ik ben er ’s zomers weken naar school geweest.’

In de jaren vijftig van de vorige eeuw verlegde vader Roelof Jan Edelenbos zijn koers en stapte hij in de verhuur van wasmachines. ‘Hij startte het bedrijfje EBO: Eenvoud, Billijk en Onberispelijk. Die naam houd ik nog altijd in ere, al wordt de o door sommigen wel eens ingewisseld voor onbetrouwbaar. Uiteraard zeer ongepast, dat begrijpt iedereen. In de begin jaren floreerde de wasmachineverhuur geweldig. Maar de klap voor de verhuur kwam toen het voltage in Leeuwarden werd gewijzigd. We gingen van 127 volt naar 220. Dat betekende dat alle motortjes van de wasmachines moeten worden aangepast.’ Het einde van de verhuur voor privégebruik werd ook ingezet door de na-oorlogse welvaart. Steeds vaker werd er een wasmachine aangeschaft.

Thijs  Edelenbos kon aan de slag bij de technische groothandel van de Gebroeders Van der Veen. Die hadden zijn technische vaardigheden opgemerkt en stuurden de nieuwe werknemer op pad met apparatuur van de Engelse firma Hoover. ‘Ik werd als achttienjarige als reiziger aangesteld, zo noemden ze vertegenwoordigers in die tijd.’ Van der Veen had een showroom in de Sint Jacobsstraat die grensde aan het Oranje Bierhuis. ‘Op zaterdag stond ik daar in die winkel en na mijn werk gingen we een glaasje bier drinken bij Mik van het Oranje Bierhuis. Dat was nog in de tijd dat Mik en Eijgelaar van De Ossekop de enige twee zaken in Leeuwarden waren waar alleen maar bier werd geschonken. Sterke drank was taboe. Ik mag nog altijd graag in het Oranje Bierhuis komen en ben waarschijnlijk hun oudste klant.’

Na 25 jaar bij Groothandel Van der Veen gewerkt te hebben, ging het roer om. Hij begon als standwerker op de markt. ‘Ik heb dat altijd prachtig werk gevonden. Marktmeester Harm de Boer had zijn zaakjes goed voor elkaar. Die foeterde tegen de braderieën. Als ieder dorp of stadswijk een braderie organiseert, gaat dan ten koste van de centrale markt. Ook de standwerkers lijden daaronder. We hebben in Leeuwarden vier plaatsen te vergeven voor standwerkers, maar er wordt momenteel geen gebruik van gemaakt. Hoe dat komt? Er is veel te veel aanbod. Je verkoopt soms producten die je een week later bij de Action voor de helft van de prijs ziet liggen. Mensen hebben ook niet zoveel geduld meer. Wij moeten het hebben van de stopmomenten, hoe hou je ze bij je kraam. Vroeger stond Jeroen Rodenburg met horloges op de markt. Ook zo’n geweldenaar. Hij heeft nog een keten met winkels gehad, zelfs in de Doelesteeg. Op de markt verkocht hij horloges in vele soorten en maten. Dan had je het over klokjes van dertig gulden. Met zo’n bedrag kon je als marktkoopman tijdens je optreden zakken. Dat was de aardigheid. Dat kan niet meer met klokjes van vijf euro.’ 

 

Het is gedaan met de koopman .....................

Thijs Edelenbos overleed op 18 juni 2019 in het bijzijn van zijn naaste familie en partner in het MCL te Leeuwarden. Gisteren hebben wij met familie en vrienden afscheid van hem genomen, waarbij we nog één keer het glas hebben geheven op het leven van Thijs Edelenbos. Waar anders dan in zijn geliefde Oranje Bierhuis! 

 

Sonja Edelenbos

 

Mijn naam is Sonja Edelenbos , en ik ben in 2014 met deze site begonnen.
Deze site werd gemaakt met MyHeritage. Dit is een mooi systeem dat mensen zoals jij en ik in staat stelt een privésite te maken voor de familie, een stamboom te bouwen en familiefoto's te delen. Onze familie Edelenbos komt oorspronkelijk uit Vollenhove, gelegen in de kop van de provincie Overijssel in Nederland. Mijn overgrootvader Matthijs Edelenbos is begin 20e eeuw met zijn derde vrouw Trijntje Brouwer uit zijn geboortestreek vertrokken naar Friesland en heeft zich uiteindelijk gevestigd in Leeuwarden.

Alhoewel de naam doet vermoeden dat wij uit een edel geslacht komen, is niets minder waar. De naam Edelenbos is waarschijnlijk een combinatie van een bijnaam (edel = brave borst, nobele kerel of beste vriend) en een adresnaam (bos= de streek Vollenhove bestond in middeleeuwen uit een groot woud).  

Als je nog opmerkingen of feedback over deze site hebt klik dan op hier om contact met mij op te nemen.
Onze stamboom is op deze site online geplaatst! Er zijn 2346 namen in onze familiesite.
De site is voor het laatst bijgewerkt op 18 jun 2019 en heeft momenteel 39 geregistreerd(e) lid (leden). Als u lid wilt worden, kunt u hier klikken.   Veel plezier!

 


Ga naar de stamboom

Ga naar familiefoto's
Familienieuws
jun 18, 2019
Sonja Edelenbos heeft de gegevens van Mathijs Edelenbos bijgewerkt in stamboom Edelenbos Family Tree.
jun 06, 2019
jose katwijk is lid geworden van een andere familiesite: Tolsma Web Site
jun 02, 2019
Sonja Edelenbos nodigde Stefan Vermist uit op de familiesite.
Sonja Edelenbos heeft de gegevens bijgewerkt van Jan Kroes , Grietje Lub , Gerrit Jansz Edelenbosch , Jan Gerrits Edelenbosch en 11 andere mensen in de stamboom Edelenbos Family Tree.
Sonja Edelenbos heeft Jan Jacob Edelenbosch , Grietje Edelenbosch , Jacobus Jans Edelenbosch , Gerrit Edelenbosch en 6 andere mensen toegevoegd aan de stamboom: Edelenbos Family Tree.
mei 11, 2019
Sonja Edelenbos heeft de gegevens van <Privé> bijgewerkt in stamboom Edelenbos Family Tree.
mei 05, 2019
Jan Timmerman is lid geworden van een andere familiesite: Wigmans Web Site
mei 04, 2019
Ate Postma heeft de gegevens van Bartel Wijbes Postma en Wijbe Ate Postma bijgewerkt in stamboom Edelenbos Family Tree.
apr 28, 2019
Sonja Edelenbos heeft de gegevens van <Privé> Edelenbos bijgewerkt in stamboom Edelenbos Family Tree.
Sonja Edelenbos nodigde Alida Edelenbos uit op de familiesite.
Sonja Edelenbos nodigde Roelof Jan Edelenbos uit op de familiesite.
apr 14, 2019
Sonja Edelenbos heeft de gegevens bijgewerkt van Arien Cousijn , Maria Cousijn , <Privé> Cousijn , Jan Ariense Cousijn en 38 andere mensen in de stamboom Edelenbos Family Tree.
Sonja Edelenbos heeft Arien Cousijn , Maria Cousijn , <Privé> Cousijn , Jan Ariense Cousijn en 20 andere mensen toegevoegd aan de stamboom: Edelenbos Family Tree.
  Bekijk oud nieuws
Nieuws
Er zijn geen nieuws items
Bezoeken
0000604