Eloi Hubert la Chapelle

Geboren:22 jun 1888 In:  Buitenzorg N.O.I.
Overleden:23 jul 1966 (op de leeftijd van 78)In:  Utrecht
Info
Gebeurtenissen

Directe familie

Henriëtte Johanna Maria van Gurp
Zijn vrouw
Charlotte la Chapelle
Zijn dochter
Hubert Marie la Chapelle
Zijn vader
Christine Adelaide Rebecca Umland
Zijn moeder
    

Beroep

Orthopeadisch chirurg in Assen,Amsterdam en Utrecht
Nederlands voetballer die als doelman speelde
1907

Notities

La Chapelle kwam vanaf 1907 uit voor HVV. In dat jaar speelde hij ook éénmaal voor het Nederlands voetbalelftal in de uitwedstrijd, gespeeld in Darlington, tegen Engeland (12-2 nederlaag). Hij maakte ook deel uit van de selectie voor de Olympische Zomerspelen in 1908 maar kwam niet in actie en aan hem werd geen bronzen medaille uitgereikt.

Hij huwde op 1 juli 1915 in Rotterdam met Henriette Johanna Maria van Gurp en was gepromoveerd

Het dozijn van Lo La Chapelle21-12-10 09:00

Door : Marcel Vink . Bron: eu-football.info We gaan vandaag terug naar 21 december 1907. Naar misschien wel de meest meelijwekkende keeper van het Nederlands elftal ooit. Want als je maar een keer het nationale tuniek draagt en je krijgt dan twaalf goals tegen, tsja, dan kan je niet over een geslaagd debuut spreken. Lo La Chapelle staat niet hoog in de annalen van Oranje.

Nederland speelde in de historie tegen twee nationale teams van Engeland. Tegen de profs en tegen de amateurs. Die twee teams worden vaak gescheiden gezien. Je zou denken dat het tegen de amateurs een stuk makkelijker was, maar dat was niet het geval, want het Nederlands elftal bestond in die tijd natuurlijk ook uit vrijwilligers.

Oranje speelde tien keer tegen deze Britse amateurs en ging enkele malen behoorlijk onderuit. Nederland verloor in de beginjaren met 0-4, met 1-8, met 9-1, en dus ook een keer met 12-2, op 21 december 1907. Het is de hoogste nederlaag van het Nederlands elftal ooit. De ploeg van bondscoach Cees van Hasselt verloor in zijn achtste interland ooit vooral omdat Harry Stapley in grootse vorm verkeerde. Hij passeerde La Chapelle (op de foto boven, met pet) vijf maal, waarvan drie in slechts zeven minuten. Vivian Woodward - hij zou een krappe twee jaar later zelfs zes maal scoren tegen Oranje - maakte drie goals, net als Arthur Bell. James Raine maakte het dozijn goals vol. Tussendoor wist Cas Ruffelse twee maal iets terug te doen.

HVV

Eloi Hubert La Chapelle kwam vanaf 1907 uit voor HVV dat in de beginjaren 23 spelers leverde aan Oranje. HVV was in 1883 opgericht en is daarmee een van de oudste clubs van het land. In die bewuste interland deden ook de HVV’ers Karel Heijting en Tony Kessler mee; ook zij bewaarden weinig warme herinneringen aan het duel in stadion Feethams in Darlington - bekeken door 10.000 toeschouwers.

Kessler zou tot drie interlands komen, Heijting zelfs tot zeventien. Voor La Chapelle bleef het bij die ene wedstrijd in Oranje, al is het niet zo dat hij voortaan werd gepasseerd. Hij zat nog wel enkele malen bij de selectie van het Nederlands elftal, bijvoorbeeld op de Olympische Zomerspelen in 1908 in Londen.

Medaille

Daar haalde Nederland de derde plaats. Toch kreeg de keeper geen medaille overhandigd. Dat had er niet mee te maken dat hij niet in actie was gekomen. Op de Spelen in Londen kregen alleen de winnaars een plak. En een winnaar, nee, dat zag sowieso niemand in Lo La Chapelle.

Opstelling Nederland: La Chapelle, Stom, Otten, Heijting, De Korver, Kessler, Welcker, Snethlage, Ruffelse, Thomeé, Dozy.

In deze rubriek blikken wij terug op historische wedstrijden van het Nederlands elftal. Gespeeld op de dag van vandaag, maar dan jaren geleden. Naast de wedstrijden komt ook het verhaal achter die duels aan bod. Ook wedstrijden van andere nationale teams kunnen de revue passeren, net als portretten van voormalig internationals of andere bijzondere gebeurtenissen die op een bepaalde dag in het verleden van belang waren voor Oranje.

Voorouders zoeken:
Zoeken Zoeken

Download de uitzonderlijke genealogiesoftware gratis

Leuk & eenvoudig te gebruiken
Voert uw GEDCOM-bestanden heel gemakkelijk in
Smart Matching ™ technologie
Ondersteunt 40 talen